Wildlife spotten op Maleisisch Borneo

Wildlife spotten op Maleisisch Borneo

Bomen vol apen, rivieren met krokodillen en met een beetje geluk: olifanten en Orang Oetans. Als je van wildlife houdt mag je Maleisisch Borneo niet overslaan! Zeker de Kinabatangan rivier is een goede plek om wilde dieren te spotten. Daarnaast is de natuur prachtig én kom je er ook nog eens heerlijk tot rust. Een ongerept pareltje in Azië.

Kinabatangan rivier

De Kinabatangan rivier ligt in de provincie Sabah op Maleisisch Borneo. De rivier is de centrale plek voor wilde dieren, omdat er veel voedsel is. Het land rondom de rivier is oerwoud, maar de rest van de omgeving bestaat helaas vooral uit palmolie plantages. Gelukkig is rond de rivier het echte Borneo nog niet verloren gegaan.

De beste manier om dieren te spotten bij de Kinabatangan rivier is door te verblijven in een van de vele resorts aan het water. Vanuit hier kan je met een gids in een boot de rivier op of de jungle in. Wij verblijven tijdens onze reis in het Myne Resort, een  aanrader! De hutjes zijn basic, maar hebben alles wat je nodig hebt. Het eten is lekker, de gidsen zijn supergoed en vooral het uitzicht over de rivier is prachtig.

Krokodillen, apen, olifanten en Orang Oetans

De gids neemt je twee of drie keer per dag mee de rivier op en ook wandelen door de jungle -in de nacht!- hoort bij het avontuur. Tijdens ons verblijf op deze mooie plek hadden we veel geluk, wij hebben namelijk enorm veel dieren gespot. Neushoornvogels, krokodillen, apen, slangen, spinnen, ijsvogels en zelfs olifanten! Een hele groep trok langs de rivier precies op het moment dat wij er waren. Geen garanties, maar we waren er eind juni 😉

Ook hadden we het geluk een jonge Orang Oetan te spotten in het wild. Dat was echt een bijzondere ervaring. Op Borneo is ook een park waar Orang Oetans leven, daar gaan veel tours langs. Maar om eentje in het wild te zien blijft heel speciaal. Borneo is een van de weinige plekken waar ze nog in het wild te vinden zijn. Aan de Kinabatangan rivier worden ook geen dieren gevoerd, gewassen of op een andere manier benaderd door de gidsen, wat mij wel een fijn gevoel gaf.

                                                     

Relaxen in je resort

Naast de mooie tochten over de rivier en hikes door de jungle, is het ook heerlijk bijkomen op deze plek. Er is namelijk vrijwel niets. Steden zijn niet in de buurt, er staan alleen wat huisjes rond de rivier. Alles is daardoor heerlijk rustig. Ook wordt in de resorts vaak het ontbijt, lunch en avondeten voor je gemaakt. Hierdoor hoef je alleen maar te relaxen in een hangmatje en te genieten van de natuur. Tip voor het ultieme rustmoment: Maleisiërs kunnen geweldig masseren. Mocht je resort dat aanbieden, zeg dan zeker geen nee!

Praktische tips

Wanneer je de Kinabatangan rivier wilt bezoeken kun je het beste vliegen naar Sandakan op Borneo. Er gaan vanaf Kuala Lumpur iedere dag vluchten met AirAisa. Daarnaast boek je bij deze resorts meestal een pakket met overnachtingen, jungletours en transfers inbegrepen. Wij werden bijvoorbeeld gehaald vanaf het vliegveld en ook weer netjes teruggebracht.

Het hoeft geen dure trip te worden, afhankelijk van hoe luxe je wilt verblijven. Wij waren rond de 200 euro per persoon kwijt. Ik raad aan om sowieso drie nachten in een resort te blijven, maar mocht je langer de tijd hebben, neem die vooral! Ik kan niet spreken voor andere maanden, maar toen wij eind juni op Borneo waren was het er heel rustig. Volgens de gidsen wordt het in de zomermaanden juli en augustus iets drukker, maar echte toeristische drukte hoef je niet te verwachten.

PS: Het is alweer een tijdje geleden dat ik in het mooie Maleisië was en zoals jullie zien had ik toen nog niet zo’n goede camera en zijn de foto’s onscherp. Toch wilde ik jullie dit mooie plekje laten zien! Ga er vooral heen – met goede camera – en geniet!

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.