Sprookjesachtige Gili eilanden 

“Looking for paradise? Gili’s got your back!” De drie Gili eilanden; Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air liggen op ongeveer 40 kilometer van Bali. Met verschillende bootmaatschappijen vaar je in ongeveer 1,5 uur naar deze eilanden toe. Het grootste eiland is Gili Trawangan. Hier verbleef ik een aantal dagen in een leuk boomhutje. En vanaf hier maakte ik dagtripjes naar de andere twee eilanden.

 

Vervoer

Alleen per boot kan je op de Gili eilanden komen. Alle eilandjes hebben een kleine haven waar alle boten aankomen. In het hoogseizoen is het gekkenhuis en ik adviseer dan ook echt om tickets op tijd te boeken. Laat je ook niet afzetten, want ze vragen het dubbele voor een ticket als je niet oplet. Op de eilanden rijden geen auto’s, maar worden wel fietsen verhuurd.  Heerlijk Nederlands om lekker met je fietsje over het eiland te rijden. Ik vond het in ieder geval een heerlijk gevoel. Midden op de dag is het wel erg heet om te fietsen, dus zorg ervoor dat je vroeg weggaat en in de namiddag weer op de fiets stapt. Toch is helaas de fiets niet het meest voorkomende vervoersmiddel op de eilanden, maar paard en wagen. Doe hier alsjeblieft niet aan mee. De paarden worden uitgehongerd en slecht behandeld. Het is vrijwel hetzelfde als een olifanten ritje in Thailand. Doe het niet!

 

Gili Trawangan

Dit eiland staat bekend om het nachtleven, alleen was ik er tijdens de Ramadan. Alles sloot om 11 uur s ‘avonds. Dus over het feesten op dit eiland kan ik je helaas niet veel vertellen. Ik kan wel vertellen dat elke dag om 4.30uur de Moskee losbarst met gebeden. Bij vrijwel iedere Moskee op dit eiland hangt een speaker, zodat het hele eiland kan meegenieten. Dus ook om 4.30uur. En er doorheen slapen, lukt je echt niet. Gelukkig zijn er genoeg mooie strandjes op het eiland, waar je wel heerlijk relaxt een dutje kan doen


 

 Gili Meno

Vanaf Trawangan maakte ik een dagtrip naar Gili Meno. Gili Meno is het middelgrootste eiland en dit eiland is een oase van rust. Totaal het tegenovergestelde van Trawangan. Waar Gili Trawangan staat voor feesten, staat Gili Meno voor rust. Wat veel mensen doen, waaronder ik, is een dagtrip maken naar dit eiland. Wij gingen met een snorkelboot die kant op, waar wij stopten bij het bekende onderwater monument. Dit monument is een cirkel van 48 levensgrote figuren, waar de menselijke figuren langzaam veranderen in een koraalrif. Het monument is speciaal gemaakt voor duikers, of zoals in mijn geval ook snorkelaars.


 

 Gili Air

Het kleinste eilandje van de drie is Gili Air. De sfeer op dit eiland is een mengelmoes van de andere twee eilandjes. Als je gaat snorkelen bij Gili Air kom je de meest kleurvolle visjes tegen.


 

Snorkeltour

Een echte must-do op de Gili-eilanden is snorkelen.
Wij hadden een snorkeltour geboekt, waarbij we langs de beste snorkelplekken kwamen. Doordat wij met een groep van acht personen waren besloten wij om een privé boot te huren. Dit kosten ons ongeveer €15,- per persoon. As wij klaar waren op een bepaalde snorkelplek konden wij zelf beslissen om weer door te gaan. Ben je met een tour dan kan dat natuurlijk niet. Zo zijn wij op de terugweg bijvoorbeeld nog een keer teruggegaan naar het Turtle point. Dit is een bepaalde plek in de open oceaan, waar veel zeeschildpadden komen. Vrijwel elke snorkeltour gaat natuurlijk langs deze plek, dus het kan druk zijn met andere snorkelaars. Maar het is een geweldige ervaring! Dus als je de tijd hebt, doe het dan vooral!
Zo vaak krijg je niet de kans om in de open oceaan te zwemmen met zeeschildpadden.

Die paar dagen op de Gili eilanden waren voor mij het ultieme relax moment. Staat een trip naar Bali op de planning? Sla de Gili eilanden dan zeker niet over!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.