Centraal-Vietnam

Centraal-Vietnam

Na de hoogtepunten van Zuid-Vietnam is het tijd voor Centraal-Vietnam. Vanuit Dalat namen wij een nachtbus naar Hôi An. De nachtbussen in Vietnam zijn heel goed te doen. Je krijgt een privébed, dus je komt niet zomaar naast een vreemde te liggen.

Hôi An

Een plek in Vietnam waar ik alleen maar goede verhalen over had gehoord. En deze stad overtrof alle verwachtingen. Hôi An is charmant, kleurlijk, feestelijk, sfeervol, cultureel, historisch en karaktervol. Ik kan geen genoeg van deze stad krijgen. Het is by far mijn favoriete plek in Vietnam. Ik heb hier dan ook de meeste tijd doorgebracht tijdens mijn zes weken in Vietnam.

Een week lang heb ik rondgelopen door de straten van Hôi An. Genoten van streetfood, kennis gemaakt met de welbekende kleermakers en geproefd van het nachtleven.

In het stadcentrum zijn auto’s en motoren verboden, wat de stad heel aangenaam maakt. Je kan rustig door de straten slenteren zonder dat er auto’s toeteren of scooters langs je schuren. Als dan in de avond de lampionnen worden aangestoken staat de stad volop in bloei.

Wat je niet moet overslaan als je in Hôi An bent:

#Een Vietnamese kookcursus

Er zijn veel restaurants en hostels die kookcursussen organiseren. Wij kozen voor een cursus, waarbij we eerst met de fiets door de stad gingen. Kochten zelf ingredienten op de locale markt en reden door naar Coconut Village waar onze Eco Coconut Tour Cooking Class ging beginnen. We leerden om 5 Vietnamese gerechten te bereiden, onder andere rijstpannenkoeken en springrolls gemaakt. Na afloop mochten we natuurlijk alles zelf opeten.

#Exclusief item laten maken bij een kleermaker

Hôi An staat bekend om het laten maken van kleding, tassen en schoenen. Mannen komen hier om driedelige pakken te laten maken, wat wel honderden euro’s scheelt met thuis. Zelf heeft mijn eigen Vietnamese girlsquad – waaronder ikzelf – ook behoorlijk wat laten maken in Hôi An. Tassen in groot en klein formaat, schoenen, bikini’s, jurkjes en zelf een driedelig pak. Ze kunnen daadwerkelijk álles.

Da Nang

Vanuit Hôi An namen wij een scooter om naar onze volgende bestemming te komen. We hebben dit via de Hai van Pass gedaan. Dit is een bergweg tussen Hôi An en Hué, met schitterende uitzichten. Het maakt niet uit of je uit het Noorden of Zuiden komt, het is beide mogelijk. Wij wilden de tocht opbreken en besloten om een nacht in Da Nang te blijven.

Wat je niet moet overslaan als je in Da Nang bent:

#Dragon Bridge

Dit is geen plek om lang te blijven hangen, want er valt niet veel te beleven. Ben je dan toch van plan om een tussenstop te maken in Da Nang, probeer dat dan in het weekend te plannen. Als het namelijk weekend is komt de Dragon Bridge in Da Nang tot leven. De Dragan Bridge is de langste brug in Vietnam en zoals de naam al doet vermoeden; de brug is in de vorm van een draak. In het weekend gaan de lichten van de brug aan, veranderen de kleuren van de brug en spuwt de draak vuur.

Hué

Van Da Nang naar Hué op de scooter is het ongeveer 7 uur. Vertrek niet te laat, want in het donker rijden is niet heel fijn. Veel stukken zijn namelijk niet verlicht en de scooterlichten werken ook niet altijd heel goed. Maar de weg naar Hué is zo mooi. Je komt onderweg zoveel mooie plekken tegen. Een echte aanrader!

Wat je niet moet overslaan als je in Hué bent:

#Het verlaten waterpark

In 2004 werd de bouw van dit waterpark gestart, maar uiteindelijk is het nooit afgemaakt. Nu is het een trekpleister voor veel reizigers. Bij sommige ingangen staat een bewaker, die eerst zegt dat je er niet door mag, maar als je wat geld geeft gaan ze snel overstag. Ik kwam zelf uit bij een ingang zonder bewaker en kon dus zo doorlopen. Het park ziet er erg oud uit, de glijbanen zijn verroest en het heeft best wel iets griezelig. Ik zou er in de avond niet graag willen rondlopen.

Ben je al excited genoeg om een vlucht naar Vietnam te boeken? Wacht dan maar op het artikel over Noord-Vietnam. Ik weet zeker dat je daarna direct je trip gaat plannen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.