Pad Thai met garnalen

Pad Thai met garnalen

Er zijn niet veel landen op de wereld waar ik per se terug wil. Maar Thailand voelt, ondanks de cult shock, als thuiskomen. Twee jaar op rij vlieg ik dan ook naar het land van de glimlach, de bounty eilanden en waanzinnig lekkere keuken. Beide keren zwerf ik een paar dagen alleen rond door Bangkok, vrienden waar ik mee verder reis komen later aan. Dit geeft mij de tijd helemaal zelf mijn draai te vinden in deze wat ongewone niet-Westerse stad.

De eerste keer dat ik hier ben vind ik het er vreselijk. Het is er woelig en vol, de warmte is er drukkend en benauwd en de mensenmassa is me te veel. De cultuur grijpt me wel direct. Mijn interesse is gewekt, want anders is goed. Wennen, maar goed. Het heeft gewoon even tijd nodig mij te kunnen mengen in deze nieuwe wereld. De tweede keer verloopt anders. Ik ben wederom een dag of 3 alleen in Bangkok, maar doordat ik weet wat me te wachten staat kan ik alleen maar ontzettend genieten van al het bedrijvige dat zich voor mijn neus afspeelt.

Op straat koop ik voor nog geen euro een Pad Thai, het bekendste nationale gerecht. Deze neem ik mee en ga een eindje verderop op een stoepje zitten. Gewoon om te kijken, kijken en eten. En ruiken, beleven en zien. Ik ben van Bangkok gaan houden, gewoon helemaal zelf zonder mensen om me heen om op terug te vallen. Juist daardoor zijn mijn zintuigen op scherp gezet en heb ik elk detail in me op kunnen nemen. Ik ben er verliefd geworden op het land, de mensen, de tuk tuks, het eten en zou er ieder jaar wel terug willen.

Ik heb al een tijdje een authentiek recept liggen van de pad thai zoals je hem in Bangkok op elke hoek van de straat kunt krijgen. Bij mij krijg je er alleen geen racekak bij 😉
Het neemt mij een klein beetje mee terug naar de hoek van de straat in Bangkok waar ik de eerste maar never de laatste at. Haal Thailand inclusief de Thaise glimlach dus een beetje in huis en maak dit heerlijke en super easy Noodle gerecht!

Voor 2 personen heb je nodig:

 • 1 sjalotje
 • 3 teentjes knoflook
 • 150 gram tofu
 • 150 gram Thaise rijstnoodles (verkrijgbaar bij de grotere supermarkt of bij de toko)(“banh pho” in Vietnamees of “Sen-lek” in Thai)
 • 50 ml vissaus (kan vervangen worden door sojasaus om vegetarisch te maken)
 • 3 el tamarinde pasta
 • 1 el azijn
 • 3 el palmsuiker/bruine suiker
 • 150 gram garnalen (weglaten voor de vegetarische versie of te vervangen door kip of beef voor de vleesliefhebber)
 • 2 eitjes
 • 150 gram taugé
 • 10 gram bieslook in stukjes van 1 cm gesneden
 • Handje pinda’s ongezouten
 • Gedroogde chilivlokken
 • Limoen

En hoe doe je dat dan?

 1. Snipper je sjalotje en knoflook. Snijd de tofu in hele kleine dunne blokjes van ongeveer 1/2 cm. Bak samen met de sjalot en knoflook in wat olie in een hete wok tot ze mooi bruin zijn.
 2. Week de Thaise noodles voor een paar minuten (2 a 3) in warm water. Zorg dat ze niet te gaar worden, ze moeten nog een bite hebben. Giet ze af en spoel af met koud water. Zet even opzij.
 3. We mengen de tamarinde pasta met azijn en voegen daar de vissaus en palmsuiker aan toe en maken daar een sausje van.
 4. De garnalen mogen in de wok, let op: dat gaat snel in een hete pan. Voeg nu de noodles en het pad thai sausje dat je net gemaakt hebt erbij. Hussel goed door elkaar en wees snel, want anders heb je te gare garnalen en noodles!
 5. De noodles schuif je heel even opzij in de pan zodat er plaats is voor je eitjes. Deze bak je bijna helemaal gaar en roer je dan door de noodles
 6. Doe de taugé en de bieslook er bij en verhit voor een halve minuut. Dit geeft een lekkere crunch, overgare taugé word je niet blij van.
 7. Haal de pan van het vuur
 8. Hak de pinda’s zo klein mogelijk
 9. Bestrooi op je bord de noodles met de pinda’s, gemalen gedroogde chilivlokken (naar smaak) en serveer met een partje limoen

ENJOY! <3

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.