Noord-Vietnam

Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam is werkelijk waar magisch. De natuur is nog ongerept en echt adembenemend. Ik neem je mee door mijn reis naar boven.

Beginnend in Hanoi

Dit is een drukke stad in Noord-Vietnam. Het is wel te vergelijken met de drukte in Ho Chi Minh, maar toch hebben beide steden een hele andere dynamiek. In Hanoi beginnen veel mensen hun reis of eindigen daar. Ook is het vaak een startpunt om door te reizen naar het verre noorden van Vietnam. Zoals ik gedaan heb.

Wat je niet moet overslaan als je in Hanoi bent:

#Lotte Tower

De Lotte Observation Deck, ofwel de Lotte Tower, bevindt zich op de 65e verdieping van het Lotte Centrum en vanaf hier kan je zo over heel Hanoi kijken. Het uitzichtpunt op deze verdieping is volledig van glas en steekt een beetje uit van de rest van het gebouw. Hierdoor krijg je een real-life panorama uitzicht over de gehele stad. Even eng om op het glas te stappen misschien, maar dat ben je snel vergeten als je het uitzicht ziet.

#The Note Coffee

Dit is een erg leuk tentje in Hanoi, waarbij het gehele pand beplakt is met post-its. Je krijgt zelfs bij je koffie een post-it met een lieve boodschap van de medewerkers. Ook kan je zelf post-its ophangen met jouw tekst erop. Super leuk concept en de koffie is ook nog is erg lekker. Absolute aanrader!

#Woman Museum

In dit Museaum staat de Vietnamese vrouw centraal. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe het leven van een vrouw in Vietnam eruit ziet. Hoe bepaalde dingen aangepakt moeten worden als je een vrouw bent. Huwelijken, zwangerschappen en het doen van mannenwerk wordt uitgebreid besproken. Ook de klederdracht van verschillende volken worden tentoongesteld. Je kan er voor kiezen om een audiotour te doen of zelf door het museum te lopen. Persoonlijk vond ik de audiotour aan de lange kant en bij elk onderdeel stond er ook een schriftelijke uitleg bij. Erg interressant als je meer over de cultuur te weten wil komen,

#Restaurant Pizza 4P’s

Deze plek is hemel op aarde! Dit was mijn eerste fancy restaurant tijdens mijn leven als backpacker en oh-my-god wat een goede keus! De naam zegt het natuurlijk al: Pizza, pizza, pizza. En voor de mensen die, net zoals ik, nooit kunnen kiezen hebben ze hier een optie voor. Two-half pizza. Je kiest twee pizza’s uit en krijgt van beide een helft. Pérfect.

Sapa

Deze plek is 350 kilometer verwijderd van Hanoi en makkelijk te bereiken met een busje. De stad bevindt zich in de bergen op 1600 meter hoogte. Een prachtig landschap met veel groen. Als je geluk heb, want in de maanden augustus en september zal het waarschijnlijk erg tegenvallen. Houd hier rekening mee. De maanden hierna zullen daarentegen dan weer erg goed uitpakken. Het regenseizoen is dan vrijwel voorbij en de rijstvelden zullen groener dan groen kleuren. Dit vertelde Mama Zuzu tijdens een trekking door de regio. Mama Zuzu behoort tot het volk de Black-Hmong, een etnische minderheid in Vietnam. Ik verbleef in haar huis (lees: hutje) en at samen mee met haar gezin. Zij liet mij, en mijn reisgenoten, haar leven zien. Mama Zuzu leeft met haar gezin hoog in de bergen van Sapa. Zij wandelt dag in en dag uit 4 tot 6 uur om in het centrum van Sapa aan te komen. Zij haalt haar bezoekers op bij het busstation in het centrum, om vervolgens 6 uur met haar door de bergen te hiken, om bij haar huis aan te komen. Daarna ga je met het hele gezin eten en in de avond wordt je volgegoten met happy water. Oftewel, eigen gemaakte Vietnamese shots. Je kan het vergelijken met sake. Oh, en FYI, ze zal haar eigen geteelde wiet ook graag met je willen delen.

De volgende dag gingen wij opnieuw hiken en kwamen we wederom weer uit bij prachtige landschappen. Een trekking door Sapa is echt een aanrader!

Er zijn veel Mama’s in de regio die dit doen, maar er is niemand zoals Mama Zuzu. Ze is zo lief en zorgzaam, spreekt goed Engels en kan veel vertellen over haar cultuur en geloof. Wil je ook een trekking doen door Sapa en Mama Zuzu ontmoeten? Zij is te bereiken op dit telefoonnummer: +841675312817

Een paar dagen van te voren kan je haar bellen of een berichtje sturen en dan laat zij weten of zij beschikbaar is. Nogmaals, echt een aanrader!

Ha Giang

Van Sapa ben ik doorgereisd naar Ha Giang, waar ik de bekende motorloop gedaan heb. Deze motorloop is heel bekend geworden door Top Gear, het programma dat de motorrit door Ha Giang heeft uitgezonden.

Dit is echt een van de speciaalste momenten van mijn reis. Deze tocht was lang, zo een 150 km per dag, drie dagen lang, maar echt zo waard! Je kan de loop natuurlijk ook in 4 of 5 dagen doen, alleen had ik hier zelf de tijd niet voor.

Ik heb de mooiste uitzichtpunten bereikt en ben op plekken geweest waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen. Zoals bijvoorbeeld Dong Va. Dit is het noordelijkste plaatsje van de provincie Ha Giang. Ongeveer 25 kilometer verderop staat de Lung Cu, een monument dat het allér noordelijkste punt van Vietnam aangeeft en waar je zo China in kijkt.

De pijnlijke kont en de drie bijna-doodservaringen waren het allemaal waard. Dubbel en dwars. Als je geen ervaren rijder bent, kan deze tocht best spannend zijn. De wegen tijdens deze loop zijn namelijk niet erg stabiel. Soms zijn er gedeeltes waar je alleen maar op kiezeltjes kan rijden en er geen normale weg te vinden is. Als je dit eng vindt en je liever niet zelf wil rijden kan je ook gebruik maken van een easy-rider.

Achterop de motor bij een local maak je dan alsnog de loop en kan je onbezorgd van alles om je heen genieten.

Dus houd skyscanner maar in de gaten, pak je to-do lijst erbij en boek die trip naar Vietnam. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.