Kolokithokeftedes; Griekse courgette feta balletjes met tzatziki

Kolokithokeftedes; Griekse courgette feta balletjes met tzatziki

“Op een zomerdag plukt Persephone, de Godin van de Lente, bloemen met haar vriendinnen. Één exemplaar was anders dan de rest, al gauw is haar aandacht getrokken. Hades, God van de onderwereld, is het brein achter de creatie van deze bloem. Zijn ondragelijke liefde naar Persephone maakt dat hij haar hoe dan ook mee zou willen nemen, maar wist dat zo’n lieflijk en onschuldig meisje nooit vrijwillig zou afreizen naar de duistere onderwereld. De bloem is zó onweerstaanbaar mooi dat Persephone zich niet weet te bedwingen en strekt zich uit om de bloem te plukken. Op dat moment splijt de aarde onder haar voeten open. In een fractie van een seconde komt Hades te voren en met een ruk trekt hij Persephone op zijn span met zwarte paarden. De spleet in de aarde sluit en niets wijst erop dat Persephone daar ontvoerd is.

Demeter begint verwoed naar haar dochter te zoeken. Ze is intens verdrietig en weigert haar taken als godin van de vruchtbaarheid uit te voeren. De aarde verdort. Voor het eerst werd het winter.
De mensen kunnen hun graan niet meer oogsten, voorraadschuren raken leeg en al snel breekt er hevige paniek uit.

Zeus, oppergod en vader van Persephone, kan het leed op aarde niet langer aanzien en spoedt zich naar Demeter om haar te wijzen op haar verantwoordelijkheden als Godin van de vruchtbaarheid. Maar de waanzinnige Demeter is voor geen rede vatbaar en dus zal Zeus zijn machtige broer Hades op het matje moeten roepen.
Hades vertelt Zeus dat de ontvoering niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Hij heeft Persephone een hap van een granaatappel laten eten. De pitten van deze vrucht bevatten de kracht om de geheimen van de onderwereld kenbaar te maken aan Persephone en dienen tegelijkertijd tot bevestiging van het huwelijk tussen hem en zijn onwetende geliefde. Onmogelijk voor de arme Persephone om de onderwereld voorgoed te verlaten.

Zeus laat het hier niet bij zitten en dwingt Hades tot een compromis. Persephone mag voortaan in de lente en zomerperiode terugkeren naar het rijk van haar moeder, zodat ze er zorg voor kan dragen dat het koren weer kan groeien en de oogst wordt binnengehaald. Maar als de schuren zijn gevuld keert ze terug naar de onderwereld waar ze zich verenigt met haar man.

Gedurende de tijd dat Persephone bij haar moeder is, bloeit de aarde als nooit tevoren. Maar zodra Persephone afzakt naar de onderwereld, is haar moeder vol van verdriet en verdort de aarde weer. Deze mythe verklaart waarom het gedurende een aantal maanden per jaar koud en triestig is; herfst en winter.”

Nu zij die ons zonnestraaltjes brengt niet op aarde is en zelfs Griekenland nu koud en grauw is, haal ik graag een stukje Griekse zomer naar hier.

Schattige witte huisjes met blauwe daken, imposante stadsmuren, Knusse straatjes met boetiekjes, olijfbomen pronkend op de groene heuvels en de ene taverna na de ander. Griekenland, een land vol prachtige mythes en verhalen. Ennnn.. heerlijk eten!

Deze typische Griekse snack is simpel, snel en helemaal van jou als je de volgende ingrediënten even bij elkaar gooit:

Voor 15 balletjes heb je nodig:

 • 1 courgette
 • 100 gram feta
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 grote ui
 • klein handje verse dille
 • 2 takjes verse platte peterselie
 • 2 takjes verse munt
 • 1 ei
 • zout en peper
 • 65 gram meelsoort naar keuze (ik gebruikte speltmeel)
 • 65 gram breadcrumbs of panko (eventueel meer als het geheel te nat blijft)
 • een beetje bloem of meel om je balletjes in te rollen
 • (kokos)olie om in te bakken

Voor de Tzatziki:

 • 500 ml Griekse yoghurt
 • 1 komkommer
 • 4 teentjes knoflook
 • handje verse dille
 • sap van ½ citroen
 • eetlepel olijfolie
 • peper en zout

En hoe doe je dat dan?

  1. Rasp de courgette fijn, doe dit in een schone theedoek en wring al het vocht uit de courgette.
  2. Doe dit nu in een kom en verkruimel hier de feta door, de geperste teentjes knoflook, versnipperde uitjes, alle verse kruiden, 1 eitje en peper en zout.
  3. Doe hier nu ook de meel en broodkruim bij. Gebruik eventueel meer als er nog geen stevige balletjes van te vormen zijn.
  4. Rol ze nu door een beetje meel of bloem zodat ze gecoat zijn.
  5. Verwarm een flinke hoeveelheid (kokos)olie in de pan en bak ze hierin rondom mooi goudbruin.

Voor de Tzatziki:

  1. Doe de yoghurt in een kom, snijd de komkommer doormidden en haal de zaadlijst er met een lepel uit.
  2. Rasp de komkommer fijn, knijp overig vocht er eventueel uit net als bij de courgette en doe bij de yoghurt.
  3. Je geperste teentjes knoflook, dille, citroensap, olijfolie en peper en zout mogen er ook bij.
  4. Bewaar deze in je koelkast tot je gaat serveren.

Serveer als snack of doe ze met wat gegrilde groente en de tzatzikisaus in een pita broodje of wrap en je hebt een complete maaltijd!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.