Healthy Bliss Ball Croquembouche

Healthy Bliss Ball Croquembouche

Tijdens de feestdagen dacht ik eens goed uit te pakken met een grand dessert! Als enige persoon in mijn vriendengroep die geraffineerd suikervrij eet ‘viel’ deze taak op mij. Geen probleem natuurlijk, want ik ben gek op gezonde baksels in elkaar flansen.

Ik koos voor een healthy versie van de klassieke Croquembouche.
Een croquembouche is een nagerecht uit de Franse keuken. Het kan het beste omschreven worden als een toren van soesjes. Dit dessert wordt tijdens feestelijke evenementen als bruiloften en verjaardagen geserveerd en is geen dagelijkse kost. Het vergt namelijk veel werk om een croquembouche te bereiden.

RECEPT
Mijn versie van de croquembouche is RAW en gemakkelijk te maken. Het kost wel een uurtje of twee.. maar het resultaat is het meer dan waard!

Benodigdheden:
– Fijne havervlokken
– Suikervrije pindakaas (niet de soort met veel ‘losse’ olie)
– Rozijnen
– Dadels zonder pit (fijn gesneden)
– Kokosrasp
– Gebroken walnoten
– Eventueel honing voor dat lekkere extra zoetje

Meng alles in een grote schaal door elkaar totdat het een goede mix is. Pak een snijplank of  bakplaat om de bliss balls op te leggen. Bepaal zelf de grootte van de balletjes, houdt er wel rekening mee dat je zo’n 40 a 50 stuks nodig hebt om een toren te bouwen. Draai balletjes totdat de gehele mix op is.

Vervolgens pak je een mooi bord in een effen kleur. Pak ook een schaaltje in dezelfde kleur en zet deze omgekeerd in het midden van het bord. Dit is de basis waar je de toren tegenaan en bovenop gaat bouwen.

Begin met de eerste ‘laag’ bliss balls op het bord, tegen de bodem van het schaaltje aan. Dan de tweede laag, dan de derde, enzovoorts. Als je bij de bovenkant van het schaaltje bent plaats je balletjes bovenop het schaaltje. Dit is de volgende ‘basis’ waarop je verder bouwt. Ga zo door totdat je een punt hebt gevormd en de croquembouche toren klaar is.

In de spirit van kerst heb ik er een besneeuwde ‘kerstboom’ van gemaakt.
Je kan de toren glazuren met honing (vloeibare spuit honing werkt het beste) en hier vervolgens kokosrasp over heen strooien.

Maar de opties zijn eindeloos! Vermalen noten als pistache of roze aardbeien poeder zijn leuk als je wat meer kleur aan je dessert wilt geven.

En met prikkers met fruit erop, of uitgeknipte sterretjes / hartjes geef je de croquembouche net even wat extra flair.

Zet de toren na het bereiden nog even in de koelkast, zodat de pindakaas kan harden en hij mooi stevig is tijdens het serveren.

Ga jij ook aan de slag?
Op een luie zondag is het (bijna) zó gepiept!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.