REVIEW: Daysy vruchtbaarheidsmeter & Real-talk

REVIEW: Daysy vruchtbaarheidsmeter & Real-talk

Puberty hit me hard! Ik kreeg van de een op de andere dag last van jeugdpuistjes, vettig haar en moodswings. Het advies van de huisarts: de anticonceptiepil. Zonder ook maar een seconde stil te staan bij wat de bijwerkingen eigenlijk zijn van zo’n onschuldig klein pilletje startte ik inderdaad al vrij jong met het gebruik ervan. Mijn puistjes verdwenen. Alles wat een 16 jarig meisje wil toch? Well, think again! Want pas jaaaaren later kwam ik erachter dat ze veel meer met me deden dan mijn acné verminderen. Hoewel ik aan de pil begon tegen puistjes, bleef ik hem al die tijd erna doorslikken als anticonceptiemiddel. Baby’s waren nog even niet welkom en de andere opties pasten ook niet bij mij. De pil leek de enige mogelijkheid, maar ‘Daysy’, een vruchtbaarheidsmeter, werkt net ff anders en kwam helaas pas heel laat via een andere weg op mijn pad. 

Mijn lichaam leren kennen

Vorig jaar leek het alsof mijn lichaam mij op werkelijk alle mogelijke manieren signalen probeerde te geven dat het tijd was voor een mini-me. Zo’n klein lief hompje mens om onvoorwaardelijke liefde aan te geven. Tijd om niet meer alleen te leven voor mijzelf, maar om verantwoordelijkheid te nemen voor een ander. Het voelde ineens heel logisch dat ik dat wilde. Moeder worden. Terwijl ik een jaar ervoor nog van de daken schreeuwde daar nog laaaang niet aan toe te zijn. Gek hoe een vrouwenlichaam en haar hormonen in korte tijd je gedachtes en wensen 180 graden kunnen doen draaien. “IK WIL EEN BABY!” Was alles wat er nog door mijn hoofd spookte. Mijn vriend en ik hebben net een “grote mensen huis” gekocht, onze liefde voelt als die uit zo’n klef Disney-sprookje; “forever ever after” weet je wel, en hij wil ook niets liever dan jong kindjes krijgen. Dus zo geschiedde. We gingen baby’s maken! Geen maanden lange gesprekken en afwegingen; het voelde gewoon goed, dus why not!?

Ik wilde eerst mijn lichaam weer een beetje leren kennen na zo lang aan de pil te zijn geweest. Hoe zit mijn cyclus eigenlijk in elkaar? Word ik wel direct weer ongesteld? Hoe lang duurt dat ontpillen waar iedereen het over heeft? Ik ben nogal een google nerd en die werd ook nu geactiveerd. Toen kwam daar bij mijn dagelijkse zoektocht ‘Daysy’ naar boven. Een vruchtbaarheidsmeter die vrouwen gebruiken om hun cyclus bij te houden door middel van temperatuurmetingen, zo de vruchtbare dagen eruit kunnen pikken elke maand en op die manier dus weten wanneer ze veilig seks kunnen hebben. Een anticonceptiemiddel mag je het niet noemen, want als je wel vruchtbaar bent dan doet Daysy niet vanzelf een rubberen jasje om bij je vriend of man, maar ze vertelt je wel wanneer dat een verstandige keuze is als je geen baby’s wil. Na even verder lezen begrijp ik dat dit mijn nieuwe baby-maak-gadget moet worden! Waarbij we dat rubbertje op de vruchtbare dagen dus juist NIET gaan gebruiken natuurlijk.

(Stoppen met) anticonceptie en zwanger worden

Nadat ik rond mijn 16e begon met de standaard combinatiepil ben ik tussendoor zo’n 2 a 3 keer gestopt om iets anders te proberen. Ik merkte na een tijdje te zijn gestopt namelijk dat ik opleefde, mijn emoties minder vlak waren en mijn energie toenam. Dat moet toch anders kunnen dacht ik! Zo probeerde ik een hormoonspiraaltje, zonder succes. Want de 6 maanden lange aanhoudende buikpijn was niet te doen. Ik probeerde een ander soort pil die meer lichaamseigen hormonen zouden bevatten; even worse! Ik werd chagrijnig, vlak, neerslachtig en had misschien zelfs iets wat sterk lijkt op echte depressieve gevoelens. Dus ging ik maar weer terug naar die veel gebruikte combinatiepil, die mijn energie wel omlaag haalde, mij vlakker maakte en af en toe zelfs heel onrustig in mijn hoofd deed voelen. Maar, je moet iets.

Toen ik besloot kindjes te willen stopte ik met de pil. Ik leefde weer op. Alsof de zon ging schijnen van binnenuit. Met Daysy kon ik zien hoe mijn cyclus, eigenlijk eerder dan verwacht, weer steady werd. Gelukkig! Het werd bijna een verslaving om mijn lichaam via de DaysyView App helemaal uit te pluizen. Hoe mooi is zo’n vrouwenlichaam; die zich maandelijks weer klaarmaakt voor de sprong van een eitje, de baarmoeder zich bekleedt voor de eventuele komst van een bevrucht exemplaar en zodra dat niet gebeurt zich weer uitkleedt en klaarmaakt voor de start van een volgende cyclus. Ik stond meer dan ever volledig in contact met mijn lichaam en voelde mijn eitje zelfs springen. Iets waar ik door het jarenlange pilgebruik mij totaal niet bewust van was. Na een aantal maanden bleek ik al zwanger. Want seks op het juiste moment was niet zo’n issue met Daysy blijkbaar.

Miskraam

Helaas mocht dit vruchtje nooit mijn eerste kindje worden. Het geeft verlichting te denken dat hij of zij niet gezond genoeg was om tot een compleet mensje uit te groeien en bij me te mogen dragen tot het compleet was om op de wereld te komen. Het had tijd nodig om emotioneel gezien weer verder te gaan. Het vertrouwen dat ik gekregen had in mijn lichaam werd in één trap onderuit gehaald. Maar een kleine maand later was daar ineens weer dat zonnetje dat van binnenuit ging schijnen. Ik was opnieuw zwanger! De eerste 3 maanden van deze zwangerschap waren emotioneel verwarrend. Intens geluk wisselde meerdere malen per dag de wacht met hevige onzekerheid. Maar dit keer mocht het liefdevol verwekte vruchtje uitgroeien tot een baby, waarvan ik mede door deze ervaring zeker van weet dat hij ongelofelijk gewenst is!

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik 39 weken zwanger. Het kan dus ook elk moment gebeuren. Ons wondertje, we mogen je bijna ontmoeten.

Hoe werkt Daysy?

Nu ben je natuurlijk wel benieuwd hoe onze “(anti) baby-maak-gadget” dan werkt!

Wakker worden, met Daysy onder je tong nog even blijven liggen tot ze piept, kleur van het lampje checken, ennnn door!

Zo simpel als het klinkt, zo simpel is het nu ook om op een natuurlijke manier te weten of je in je vruchtbare periode zit of niet. Daysy meet via je mond nauwkeurig je temperatuur, berekent zo je vruchtbare dagen en geeft dit middels een kleurtje aan je door in de ochtend welke geldt voor de komende 24 uur.

GroenOnvruchtbaar. Op groene dagen kun je niet zwanger raken

RoodVruchtbaar. Op rode dagen kun je zwanger raken.

Geel Daysy leert je beter kennen of signaleert een verandering in je cyclus. Op deze dagen zou je vruchtbaar kunnen zijn. 

 

Naarmate Daysy je lichaam en cyclus beter leert kennen zullen er steeds minder gele en rode dagen zijn en meer groene dagen worden weergegeven.

Met Daysy meet je ‘s morgens je lichaamstemperatuur (of: basale lichaamstemperatuur – BBT) met een geavanceerde temperatuursensor. Daysy analyseert vervolgens je meting met het algoritme, dat gegevens van 5 miljoen menstruatiecycli en 30 jaar onderzoek bevat en kan je met zekerheid vertellen of je vruchtbaar bent of niet

Via de DaysyView App kun je ook nog eens in mooie grafiekjes en extra informatie precies inzien wat er gemeten is. En dat alles in een overzichtelijke kalender. Zo ben je altijd volledig op de hoogte en leer je je lichaam echt kennen. Om Daysy te bestellen of meer info te lezen ga je naar deze website

Wat gaat Daysy voor mij doen in de toekomst?

Zwanger worden en een gezonde baby op de wereld zetten is niet meer zo vanzelfsprekend door mijn ervaring met een miskraam. Hoe fijn is het daarom ook om een apparaatje in huis te hebben dat samen met jou uitvogelt hoe je cyclus in elkaar zit.

Het was een hulpmiddel om zwanger te worden. En het gaat 100% ook een hulpmiddel voor me zijn om, nadat dit kindje geboren is, even NIET zwanger te raken. Het vertrouwen in mijn lichaam en de mate waarin ik ermee in contact ben gaan staan is enorm toegenomen sinds ik geen pil meer gebruik. Die komt er daarom bij mij dus ook niet meer in.

Welke anticonceptie gebruik jij? Welke ervaringen heb jij met de pil? En overweeg je ook natuurlijke manieren om je cyclus bij te houden? Het lijkt me super fijn er samen over te kletsen in de comments. Wil je iets privé delen of vragen dan kun je me altijd mailen: info@francesca-andrea.com

❤️

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.