Broccolisoep met geitenkaas en knoflookcroutons

Broccolisoep met geitenkaas en knoflookcroutons

De schijf van vijf ken je natuurlijk wel. Dat kinderlijk gekleurde rondje met in mega vetgedrukte letters en een uitroepteken EET GEZOND! erboven. Je zou er bijna bang van worden anders te eten dan het ding je vertelt. Echter veranderen ideeën en inzichten over wat goede en gezonde voeding nou eigenlijk is. Zo verouderde deze graadmeter en was hij daarom toe aan een vernieuwd en nog gekleurder jasje. Vorige week werd de geüpdate variant uit de kast getrokken en heel Nederland wordt er inmiddels van alle kanten mee dood gegooid. Maar wat zijn die veranderingen nou precies?

Allereerst is er naast de al bestaande vakken: ‘groente en fruit’, ‘zuivel, vlees en vis’, ‘brood, graan en aardappelen’, ‘smeer- en bereidingsvetten’ en ‘dranken’, een handje noten per dag toegevoegd, is een wekelijkse portie peulvruchten in plaats van vlees een aanrader EN is de ondergrens voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groentes van 200 naar 250 gram gegaan. Voor mij en veel van mijn lieve foodielezertjes niks nieuws, toch?

Met de introductie hiervan is het niet belangrijker geworden je groentjes binnen te krijgen, wel is het voor velen nu duidelijker dat dit het grootste deel van je bord moet beslaan. De verschuiving van die ondergrens is voor een groot deel van de Nederlandse bevolking lastig, the struggle is real en jawel de hel barst los. Want daar waar veel mensen al niet aan de 200 gram komen, daar zullen er nog meer de 250 niet halen. Uit de resultaten van de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat we gemiddeld zelfs slechts 125 gram groente per dag eten. Belachelijk natuurlijk als je je bedenkt dat je groenvoer prima kunt verwerken in werkelijk elk gerecht. En ja zelfs voor die irritante kiddo’s die lopen te janken alsof ze worden gemarteld door het eten van een blaadje sla. Iedereen kan genoeg groentes eten, als je maar wil of voor de koters: als je het maar niet weet. Nou ben ik niet mama schijf van vijf, maaaar ik ben wel een heule grote voorstander van genoeg veggies. Dus joh, hé, soep is altijd de oplossing.

S’avonds zijn we gewend groentes te eten. Maar wat nou als je die gewoonte ook aanneemt in de ochtend en middag. Doe wat spinazie of boerenkool door je smoothie, een komkommertje of tomaatje op je bammetje met kaas en neem een zelf-gefabriceerd soepje mee naar je werk. Deze broccolisoep is super snel gemaakt en kun je in porties invriezen om heel makkelijk elke dag een extra hoeveelheid groente toe te voegen, zodat we straks met zijn allen dat Nederlands gemiddelde omhoog kunnen krikken. Doe je mee?

Voor 4 personen heb je nodig:

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • olijfolie
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 flinke stronken broccoli
 • 1,2 liter water
 • 2 bouillonblokjes (ze zijn verkrijgbaar in verminderd zoute vorm)
 • 200 gram geitenkaas
 • pijnboompitjes
 • peper en zout naar smaak(optioneel)
 • Knoflookcroutons
  En hoe doe je dat dan?

 1. Snipper je uitje en knoflook en doe deze in de pan met wat olijfolie en het gemberpoeder. Fruit alles een paar minuutjes aan
 2. Voeg nu de broccoli toe, bak heel even mee en doe dan het water en de bouillonblokjes erbij. Laat dit even lekker gaar pruttelen. Dat duurt zo’n 8 minuten
 3. Voeg de helft van de geitenkaas toe
 4. Haal je staafmixer erbij en maal tot een glad soepje
 5. Rooster wat pijnboompitjes
 6. Voeg nog met wat peper en zout naar smaak toe, easy on the salt want je hebt al bouillonblokjes toegevoegd
 7. Serveer je bord soep met nog wat verkruimelde geitenkaas, croutons en de pijnboompitjes
 8. Genieten van groente wordt niet beter! <3

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.