Zoete aardappel curry

Zoete aardappel curry

Al eerder schreef ik waarom je zoete aardappel vaker je mond in moet schuiven. Dat kun je hier lezen om je al die chitchat nu te besparen, we gaan het namelijk even ergens anders over hebben.

In Azië wist ik het zeker, ik ben verliefd op curry’s. Al zijn soorten mag je mij voor wakker maken, vanaf 12:00 uur in de middag. Maaaar.. Ik eet niet elke dag vlees, hoewel ik misschien wel de grootste vleesch-liefhebber op deze aardbol ben.

Wij eten in ons hele mensenbestaan per persoon 522 dieren op, helemaal. Afgelopen week werd daarnaast bekend gemaakt hoeveel kilo vlees wij als Hollanders jaarlijks op ons bordje krijgen. Dit is maar liefst 76,3 kg per persoon, wat neerkomt op een kleine anderhalve kilo per week (in dierenleventjes is dit omgerekend in totaal in Nederland zo’n 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes per jaar) Wat redelijk aan de ruime kant is als je je bedenkt dat je slechts 100 gram per dag nodig hebt, waar sommige stromingen zelfs 50-70 gram adviseren.

Toch lijkt het de goede kant op te gaan met onze oldskool groente-aardappel-vlees maaltijden. Hoewel die 76,3 kg schrikbarend hoog is, scheelt dit al wel wat kilo’s met voorgaande jaren. In 2010 lag het gemiddelde rond de 80,8 kg, waaruit we kunnen concluderen dat we aardig bezig zijn op het gebied van vleesconsumptie. Slechts 10% van de Nederlanders eet nog elke dag vlees.

Ja maar Fran, vlees is gewoon lekker, dus geef me 1 goede reden waarom wij ons niet helemaal moeten volstouwen met kippenpoten en speklappen? Ik heb er zelfs 3 voor je, die tevens iets verder reiken dan ‘is zo zielig voor die diertjes’! (wat vandaag met dierendag natuurlijk ook een vriendelijke gedachte is)

 1. Een flinke inname van vlees is een grote belasting op je eigen gezondheid. Een teveel aan dierlijke vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten en er bestaat tevens een verband tussen het eten van overmatige hoeveelheden vlees en kanker. Daarnaast is het verliezen van dat buikje ook vele malen makkelijker als je minder kiest voor rund of varken. Kun je nou echt niet leven met minder vlees, kies dan meer voor kip of andere magere vleessoorten.
 2. Om al het vee te voorzien van voer zijn er grote stukken land nodig om onder andere maïs en soja te verbouwen. Om dit te kunnen bewerkstelligen dienen er bomen te worden gekapt om land vrij te maken. Bye bye zuurstof dus! Daarnaast poept en ruft dat vee wat af, laat het nou zo zijn dat de gassen die dan vrijkomen tevens slechts zijn voor het milieu. Ook dient al het vee en het uiteindelijke product vervoert te worden, wat uitlaatgassen niet tot een onbelangrijke factor maken. veehouderij is verantwoordelijk voor 18% van het broeikaseffect! 18%!!! Dat is veel! Wil je over 20 jaar dus op een beetje leefbare wereld leven, eet dan iets minder vlees joh. Gewoon de normale hoeveelheden weet je wel.
 3. Op delen van de wereld zoals Zuid-Amerika en Afrika wordt grond als het ware geleast om veevoer te verbouwen. Wat dit echter tot gevolg heeft is dat juist deze delen van de wereld de grond nodig heeft om producten voor eigen consumptie te verbouwen, gewoon om dagelijks van te eten zodat ze niet kassie wijle gaan zeg maar. Om de achterblijvende economie in deze landen een boost te kunnen geven is teruggave van stukken land dus ook niet geheel onaardig van ons. Minder vlees uit sympathie dus.

Vind je dit soort onderzoeken en feitjes nou interessant bekijk dan eens de spraakmakende documentaire gepresenteerd door Marianne Thieme. KLIK HIER OM TE BEKIJKEN!
Overtuigd?

Nog niet? Misschien moet je dan eens mijn te lekkere zoete aardappel curry zonder vlees proberen. Wedden dat je dan bovenstaande punten nog eens overleest en denkt aan een vegetarisch maaltje eens per week.

Voor 3-4 personen heb je nodig:

 • handje verse koriander
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 cm verse gember
 • 1 el kurkuma
 • 1 el korianderpoeder
 • 1/4 el komijnpoeder
 • 1/4 el kaneel
 • 1/2 tl cayennepeper
 • 2 el water
 • 3 el olijfolie
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 400 gram zoete aardappels (geschild als je niet van het schilletje houdt)
 • 1 blik (400 gr.) kikkererwten
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 250 gram zilvervliesrijst/cous cous of whatever you like

En hoe doe je dat dan?

 1. Meng de koriander, knoflook, gember, specerijen, water en 2 eetlepels van de olie in een keukenmachine of met een staafmixer. Hiermee maak je zelf een currypasta. Je kan ook een kant en klare pasta gebruiken als je sneller wil zijn of geen zin hebt om al deze kruiden in huis te halen, gebruik hiervoor dan een milde rode curry
 2. Snijd je ui, paprika en aardappels in blokjes
 3. Verhit nu de overige olie en fruit hierin de ui en paprika
 4. Bak nu je currypasta even aan, dit is het moment dat je huis in no time naar Azië ruikt en alle smaken vrij komen
 5. Gooi nu de aardappel en de uitgelekte kikkererwten erbij in de pan, samen met je blikje tomatenpuree en 500 ml water. Roer alles goed door zodat de smaken verspreiden en zich mengen
 6. Laat het geheel nu zo’n 25-30 minuutjes zachtjes doorkoken op laag vuur.
 7. Bereid ondertussen je rijst/cous cous
 8. serveer met eventueel nog een klein beetje extra verse koriander

Tadaaa, een vleesloos gerecht zonder dat je deze mist door de explosie van smaak!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *