Quinoa-Qut: Quinoa salade met feta, munt en granaatappel

Quinoa-Qut: Quinoa salade met feta, munt en granaatappel

Hoi, ik ben een quinoa-qut.

Wij vrouwen, of wij mensen eigenlijk, wij willen niet in hokjes gestopt worden. Het heeft immers maar zelden een positieve lading. Toch bestaan er dingen als hypes en trends. Wat dwaas en totaal tegenstrijdig is met wat wij prediken. Ik doe ook mee aan zo’n trend. Een gezonde leefstijl hebben lijkt welbeschouwd inmiddels ook een hype te zijn. Maar als we er beter van worden kunnen we best massaal een bordje quinoa op tafel zetten, toch?

Ooit lang lang geleden werd quinoa verbouwd door de Inca’s. Quinoa komt van Quechua, wat supergraan betekent. Supergraan zeg je? En waarom dan?

– Quinoa staat bol van de kwalitatief hoogwaardige eiwitten 
– Rijk aan voedingsvezels
– Rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren (de goede vetten dus)
– Rijk aan vitamines en mineralen
– Heeft een lage glycemische index. (Hier ga ik later met een artikel op in)
– Is glutenvrij en dus perfect voor mensen met coeliakie (gluten intolerantie)

Met al die belangwekkende feitjes op een rijtje begrijp je wellicht ook waarom quinoa-recepten in veelvoud op je instagram/facebook/pinterest timeline verschijnen en waarom alle foodies dit supergraan toevoegen aan hun eetpatroon.
Toch voel ik in mijn omgeving veel weerstand voor ‘superfoods’, voornamelijk van mensen die er weinig tot niets van af lijken te weten. Ergens begrijp ik dat, juist door de lading die gegeven is aan ‘superfoods’, je een afkeer kan hebben tegen deze levensmiddelen. We zien onszelf namelijk niet graag als hokjesgeest. Echter is het niet zo dat gezond eten ervoor zorgt dat je een ongenuanceerde wereldbeschouwing hebt, het NIET aannemen van deze feitelijke informatie doet dat wel. Je behoort dan namelijk gewoonweg tot de anti-foodies en dat is zó van gisteren!

Als je het niet doet om de gezondheidsredenen, doe het dan in ieder geval omdat het goddelijk lekker is. Het volgende recept wil je, maar echt, je wil het!

Voor 4 personen heb je nodig:
Salade

 • ±250 gram quinoa (1 mok vol)
 • 1/2 bouillonblokje
 • 200 gram feta
 • 1 handje fijngesneden munt
 • 1 handje fijngesneden basilicum
 • 1 rode paprika
 • 2 bosuitjes
 • 1 komkommer (zonder zaadlijst)
 • 120 gram granaatappelpitjes
 • 75 gram rucola

Dressing
Klikken voor een fantastisch frisse yoghurt-munt dressing

En hoe doe je dat dan?

 1. Spoel je quinoa schoon tot er geen troebel water meer vanaf komt. Sla je deze stap over, dan kan het wat bitter smaken. Dit afspoelen doe je bijvoorbeeld heel makkelijk in een fijne zeef.
 2. Breng 1 kop quinoa aan de kook met 2 kopjes water en een half bouillonblokje voor extra smaak. Laat dit zo’n 10-15 minuten op het vuur staan tot al het vocht is opgenomen. Zet het vuur hierna uit maar laat het wel nog even staan.
 3. Snijd intussen je feta in blokjes en al je kruiden en groentes lekker klein. Verwijder de zaadlijst uit je komkommer, dit zorgt er namelijk voor dat je salade knapperig blijft en niet zompig wordt van al het vocht.
 4. Als je quinoa is afgekoeld kun je de feta, kruiden, gesneden groentes en je granaatappelpitjes toevoegen.
 5. Serveer met rucola voor wat extra pit en gieten maar met die dressing

Perfect als hoofdgerecht, maar je kunt het in je koelkast prima een dag bewaren. Dus neem het de volgende dag gewoon als lunch mee naar je werk/school/bed incl. netflix.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *