Healthified: creamy choco shake

Healthified: creamy choco shake


“My milkshake brings all the boys to the yard,
And they’re like
It’s better than yours,
Damn right it’s better than yours,
I can teach you,
But I have to charge”

“Melk is goed voor elk.” “Melk, de witte motor.” Twee slogans die jaren terug enorm aan de orde waren. Jaren later vragen wij ons af of melk nou wel echt zo goed voor ons is. En waarom dan niet?

Caseïne
In melk zitten 2 soorten eiwitten; wei-eiwit en caseïne eiwit. Deze hebben we alletwee net zo hard nodig en hebben ieder hun functie in het menselijk lichaam. Wei doet dingen voor ons imuumsysteem en caseïne zorgt ervoor dat fosfaat en calcium kunnen worden opgenomen in de darmen. Wei wordt razendsnel opgenomen, maar caseïne doet daar vele malen langer over omdat het slecht oplost in water. Melk geproduceerd door het menselijk lichaam bevat 60% wei en 40% caseïne. Datzelfde goedje van de koe bevat 20% wei en 80% caseïne. Onze tere mensenlijfjes zijn niet bestand tegen zulke grote hoeveelheden caseïne en wordt vaak in verband gebracht met hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn. Lijkt me niet zo fijn.

Osteoporose
Bijna nergens ter wereld drinken mensen zoveel melk als in Nederland. We zijn er allemaal mee grootgebracht. Melk bij de maaltijd, goed voor de botten. Toch? Nou, nee..
Nederland scoort namelijk ongelofelijk hoog op de osteoporose wereld ranglijst. Dat verband tussen liters melk zuipen en botontkalking is zelfs te herleiden.
Koemelk bevat calcium en fosfor. Dat calcium goed is voor onze botjes dat weten we. Wat veel mensen niet weten is dat ons lichaam calcium, fosfor en magnesium samen opnemen. Als de verhoudingen kloppen.. Moedermelk heeft 2 delen calcium en 1 deel fosfor. 2:1 dus. De perfecte samenstelling voor ons. Koemelk bevat echter 2 keer zoveel fosfor. Bijna evenveel fosfor als calcium. Dat vindt ons lijf maar niks en zal dus de verhouding zelf recht proberen te trekken. Waar haalt het lichaam die calcium dan vandaan? Uit onze eigen grote calcium-voorraadopslag. Juist, uit je botten dus. Tadaaa! Osteoporose..

Zuur en base
Dierlijke producten zorgen er voor dat de PH van het bloed daalt. Je wordt dus letterlijk zuur van melk. Niet alleen van zure melk by the way ;). Als je daarnaast zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt door het eten van groente en fruit is er niet zoveel aan het handje. Maar als dit je niet lukt dan gaat je lichaam zelf weer ergens mineralen vandaan trekken. Precies, wederom uit je botten. Osteoporose dus, hadden we het daar al niet over gehad?

Trombose
De verhouding calcium-magnesium is er nog zo een die niet onbelangrijk is. Het lichaam moet 2 keer zoveel calcium bevatten als magnesium. Bij een te hoge inname van calcium, maar een magnesiumgehalte dat hetzelfde blijft kan er spontane bloedstolling optreden in de vaten. Trombose dus.

Melksuiker
Melk bevat lactose: melksuiker. Lactose wordt door het enzym lactase in de darmen omgezet tot het door ons lichaam bruikbare stofje glucose en galactose. Na onze zoogtijd neemt de hoeveelheid beschikbare lactase af en kan ons lichaam melk nogal moeilijk verteren. 70% van de wereldbevolking beschikt helemaal niet meer over dit enzym na de zoogtijd en is daarom lactose-intolerant. Doe je darmen en jezelf een lol, laat koemelk lekker zoveel mogelijk staan.

Groeihormoon
Koemelk bevat vele malen meer groeihormoon dan moedermelk. Wat niet gek is als je je bedenkt dat een kalf heel veel sneller moet groeien dan een mensenkind. Dit groeihormoon zorgt voor een snellere celdeling en dus logischerwijs ook van kankercellen. In nieuwe onderzoeken wordt dit dan ook gelinkt aan het ontstaan van met name prostaat- en eierstokkanker.

Na al dat bad news een beetje goed nieuws. Koemelk heb je helemaal niet nodig voor een super lekkere milkshake. Plantaardige melksoorten zijn vaak net zo lekker en bevatten heel veel meer goede voedingsstoffen. GO GO GO!

Voor 1 heule grote of 2 kleinere shakes heb je nodig:

  • 2 bevroren bananen
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 grote handen ijsblokjes
  • 2 el pindakaas
  • 1 volle el cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract
    En hoe doe je dat dan?

  1. Gooi alles bij elkaar in de blender en laat een paar minuten flink draaien voor extra romigheid

Enjoy! <3

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *