Bietensalade met appel, geitenkaas en knoflook-croutons

Bietensalade met appel, geitenkaas en knoflook-croutons

Ik sta voor de spiegel. Een lief klein hoopje springend stralend pasgeboren geluk, met net iets te veel lichtblonde krulletjes en net iets te weinig realiteitsbesef, staart naar zichzelf. Alles is nog haalbaar en niets is onmogelijk. “Ik word later prinses” waren zonder meer de woorden van deze dreumes in de ‘ik ben twee dus ik zeg nee’- fase. Je kunt alles worden wat je maar wil in de eigen gecreëerde realiteit van zo’n nietswetend opdondertje. Hoewel ik het op vrij jonge leeftijd al enigszins vreemd vond dat er meiden in de klas waren die “moeder” of “huisvrouw” antwoordden op de vraag “Wat wil je later worden?”. Zo jong, maar toen al vrijgevochten en geëmancipeerd. Als ik daar geen kudos voor mag ontvangen..

Toen de lichtblonde pijpenkrullen werden ingeruild voor korte rokjes en leuke jongens, en er van een niets-wetend kind een denkt-alles-te-weten-puber werd gefabriceerd, bleek een leven als prinses niet alleen onmogelijk, de prinsen waren in de realiteit lang niet zo’n lust voor het oog als ze behoorden te zijn volgens de literaire hoogstandjes van Walt Disney. Deze enorme anticlimax zorgde voor een carrière switch.

De liefde voor voeding is pas later ontstaan, het maken ervan in ieder geval. Ik voegde gewoon het simpele woordje keuken toe aan mijn toenmalige droombaan et voilà, daar was een heuse keukenprinses ontspruit.

Ergens doen bietjes me denken aan vroeger. Je kon mij waanzinnig blij maken met bietenstamppot. Nou is het daar ergens mis gegaan, of juist niet, want van een stamppot word ik nu alles behalve vrolijk. (Misschien moet ik daar ook weer eens mee gaan experimenteren).

Van de bieten herself word ik wel nog steeds heel erg gelukkig. Ik gebruik ze regelmatig in een smoothie of pers er een sapje van, vandaag toverde ik ze om tot een salade.

Voor 2 personen heb je nodig:

 • 500 gram bieten (je kunt zowel verse als voorgekookte gebruiken, ik gebruikte ook nog diverse soorten en kleurtjes, vooral voor een mooie foto)
 • 1 appel
 • 100 gram geitenkaas (of feta als je dit lekkerder vindt)
 • bosuitje
 • 2 el balsamico azijn
 • 3 el olijfolie
 • 1 tl honing
 • peper en zout
 • Knoflook-croutons (het recept voor zelfgemaakte en de allerlekkerste croutons vind je HIER)
 • eventueel een handje noten

En hoe doe je dat dan?

 1. Als je verse bieten gebruikt breng je nu eerst wat water aan de kook en laat je de bietjes (gewoon in zijn schilletje) zo’n 35-45 minuten koken. Je moet er met een vork makkelijk in kunnen prikken, maar nog wel wat weerstand voelen.
 2. Laat ze na het koken rustig afkoelen.
 3. Je kunt nu heel makkelijk de schil van de bietjes pellen door met een mesje het bovenste stukje er eerst af te snijden
 4. Snijd de bieten in dunne plakjes en verdeel deze over 2 borden
 5. Ook een appeltje mag je in stukjes snijden en op het bord leggen
 6. Verkruimel de geitenkaas over de salade
 7. Snijd een bosuitje in dunne ringetjes en verdeel over de borden
 8. Maak nu een simpele dressing van de balsamico, olijfolie, honing en peper en zout. Giet deze over de salade.
 9. Maak af met croutons en eventueel wat nootjes voor wat crunch

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *