Beklimming van vulkaan Rinjani

Beklimming van vulkaan Rinjani

Steile paden, blaren, zweet, overal viezigheid en vermoeide benen. Vulkaan Rinjani op het Indonesische Lombok is geen lieverdje om te beklimmen. Maar voor alle adventure ladies onder ons: het is iedere pijnlijke stap waard!

Tijdens mijn reis door Indonesië wilde ik avontuur. Op Lombok besloot ik Mount Rinjani te beklimmen. Een gigantische uitdaging. Ik kon drie dagen daarna niet lopen van de spierpijn, maar wat een belevenis was dit!

DE KLIM

Op internet en in de Lonely Planet wordt je gewaarschuwd voor de trekking en dat is niet voor niets. De eerste dag brengt een auto je tot 1100 meter, de rest moet je lopen. Dat is best pittig, want de Rinjani is  maar liefst 3726 meter hoog. De route begint heuvelachtig, maar wordt snel steiler. Je klimt over stenen en boomstammen en ik moest af en toe echt op adem komen.

          

De eerste nacht van de trekking slaap je op de kraterrand. Ik was kapot toen we eindelijk boven waren, maar toen ik de zon zag ondergaan was ik mijn zere benen weer vergeten. Wat een adembenemend uitzicht krijg je hier!

Maar het echte afzien moest nog beginnen. Na een korte (en heel koude) nacht in een tentje, vertrekken we om 3 uur in de nacht naar de top. Zo zijn we voor zonsopgang boven. Het pad bestaat uit losse steentjes, waardoor je bij iedere stap die je zet weer een stuk naar beneden glijdt. Het lijkt alsof je niet vooruitkomt, maar uiteindelijk komt de top in zicht.

DE TOP

Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over Lombok. Je kunt hier zelfs Bali (inclusief Mount Agung) en de Gili Eilanden zien liggen. Het voelt letterlijk alsof je bovenop de wereld staat. Een heel bijzonder gevoel. De trekking is echt zwaar en moeilijk, maar ik was zo trots op mezelf dat ik het gehaald had!

Op de terugweg wordt duidelijk dat de tocht naast zwaar, ook best tricky is. Je loopt over vrij smalle paden, met afgronden aan beide kanten. Er zijn geen hekken of touwen geplaatst en niet iedereen haalt de top zonder ongelukken. Ik vind het geen reden om deze tocht niet te doen, maar ik zou hier wel goed over nadenken als je de trekking overweegt. Een goede gids is heel belangrijk hierbij!

        

Na het halen van de top loop je in een rustig tempo terug naar je tent. Je kunt kiezen voor een driedaagse trekking, dan wandel je in de middag verder naar beneden en slaap je nog een nacht aan de voet van het kratermeer. Uit mijn ervaring raad ik aan een tweedaagse trekking te doen en dezelfde dag naar beneden te lopen. Je wilt namelijk niets liever dan douchen en slapen in een echt bed na een dag klimmen.

DE TIPS

De trekking naar Rinjani kun je vooraf online boeken, of bij aankomst in het dorpje Senggigi aan de voet van de Rinjani. In dit dorp zijn talloze aanbieders. Kies je touroperator zorgvuldig! Zorg dat ervaren gidsen met je meegaan en vraag of je vooraf mag zien welk materiaal ze gebruiken. Wanneer je moe bent is slapen op een flinterdun matje geen feest!

Let ook op of de touroperator denkt aan het milieu. Op vulkaan Rinjani wordt helaas veel afval achtergelaten, wat eeuwig zonde is voor de mooie natuur. Vraag bij de organisatie na of ze hun afval netjes meenemen, of lees het in de reviews. Zo draag je niet bij aan de vervuiling van deze mooie plek.

Verder raad ik aan warme (thermo) kleding mee te nemen, omdat het ’s nachts en op de top van de Rinjani heel koud kan worden. Echt heel koud. Neem ook zelf wat voedzame tussendoortjes mee en eventueel water. De porters dragen al je spullen (waarvoor hulde!) dus een kleine rugzak met kleding, eten én goede camera is genoeg.

En de laatste tip: investeer in goede schoenen! Ik kwam onderweg mensen tegen op gewone sportschoenen die enorme blaren hadden. Daar wandelde ik lachend langs op mijn professionele wandelschoenen.

Deze klim is echt killing voor je spieren en ook mentaal is het af en toe best zwaar. Toch had ik het nooit willen missen. Voor iedereen die de trekking overweegt, ga het doen! Met een basisconditie, goede spullen en heel veel doorzettingsvermogen kom je boven. En als ik kan, dan kan jij het ook!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *